
تاریخچه و زادگاه اصلی عروس هلندی
عروس هلندی از خانواده طوطیهای کاکلدار یا کاکادو و کوچکترین عضو این خانواده از نظر جثه در استرالیا است. عروسها، بومی منطقهی دورافتادهای در استرالیا هستند که مناطق مورد علاقه آنها زمینهایی پوشیده شده با علف و بوته یا درختان کوتاه است.
در انگلیسی به این پرنده cockatiel (کاکاتیل یا کوکاتیل) می گویند. عروس هلندی نوعی طوطی استرالیایی کوچک است که هم اکنون نیز به صورت وحشی و دسته جمعی در جنگل های استرالیایی در حال زندگی هستند. تاریخچه نگهداری عروس هلندی به حدود ۱۶۰ سال قبل برمی گردد و از نظر محبوبیت در رتبه دوم بعد از مرغ عشق (پاراکیت) قرار دارد.
طول بدن مناسب پرنده سبب شده تا هر کسی اعم کودک و بزرگسال به راحتی با او سرگرم شده و نوازشش کند، بدون اینکه از گاز گرفتن او و یا حجم و وزن بالای او نگران باشد.
اولین جهش رنگی در عروس هلندی در سال ۱۹۲۰ میلادی در آمریکا رنگ ابلق بود.
نام علمی: ) Nymphicus Hollandicus به زبان آلمانی Nymphensittich، نام زبان فرانسوی Callopsitt، زبان انگلیسی (Cockatiel
ویژگی های ظاهری و نژادهای معروف
این پرنده زیبا به رنگهای مختلف دیده میشود، اما رنگهای اصلی آن شامل: خاکستری، سفید، کرم، زرد و قهوهای است. بر روی سر پرنده کاکلی بلند قرار دارد و دو طرف صورت پرنده یک لکه سرخ رنگ دیده میشود. پرنده دم درازی دارد.از لحاظ اندازه، عروس هلندی جزو طوطیهای کوچک است. کاکل زرد رنگ پرنده وقتی حیوان بترسد و یا هیجان زده شود راست میایستد، در حالی که اگر کاکل کمی کج باشد نشاندهنده حالت آرام پرنده است. رنگ پر و بال این پرنده معمولا نیمه خاکستری و قسمت زیرین بدن آن روشنتر است. یک لکه نارنجی بر روی گونهها و سفیدی حاشیه بالها از دیگر علایم مشخص این حیوان است. یک ردیف از لکههای زرد رنگ در قسمت زیر پرهای ناحیه بال و دم پرندهی ماده دیده میشود که در نرها پس از بلوغ دیگر وجود ندارد.
در حدود ۳۲سانتی متر طول دارند و وزنشان بین ۷۰ تا ۱۵۰ گرم است.
عروس هلندی نژاد ابلق
در این گونه ۷۰ درصد از رنگ کل بدن به رنگ زرد است و ۳۰ درصد باقی مانده، بال ها به رنگ خاکستری است. در این نژاد تعیین جنسیت به علت عدم وجود تفاوت ظاهری بین دو جنس کار دشواری است.
عروس هلندی نژاد لوتینو
در نژاد لوتینو رنگ کل بدن زرد بوده و سر به رنگ زرد تیره تر نسبت به کل بدن می باشد. از نشانه های عروس هلندی لوتینوی اصیل تیره تر بودن رنگ پرهای سر نسبت به پرهای بدن می باشد در این نژاد رنگ کل بدن می تواند زرد مایل به سفید و یا سفید به نظر آید. این نوع عروس هلندی ها دارای گونه نارنجی رنگ می باشند. در برخی از عروس هلندی های لوتینو امکان دارد در نواحی پشت سر بدون پر و تاس باشند.
عروس هلندی ماده دارای خال های زرد رنگ در زیر پرهای خود می باشد، عروس هلندی نر دارای خال های زرد در زیر دم خود است. در صورت معلوم نبودن می توانید زیر نور مستقیم چک کنید.
عروس هلندی نژاد خاکستری
عروس هلندی با نژاد خاکستری رایج ترین گونه می باشد. در این نژاد رنگ بدن خاکستری با زمینه سفید در بال ها است کاکل به رنگ بدن و ممکن است به رنگ زرد و دارای لکه نارنجی رنگ بر روی دو طرف گونه است. ماده ها با سری به رنگ مایل به خاکستری و واجد خطوط راه راه به رنگ زرد زیر دم می باشند، که البته بعد از اولین پر ریزی کامل و در سن ۱/۵ سالگی قابل مشاهده است و در نرها سر به رنگ زرد می باشد. در این نژاد به علت تفاوت ظاهری بین دو جنس نر و ماده تعیین جنسیت بعد از اولین پریزی در سال دوم به علت ثابت شدن رنگ اصلی پرها بسیار آسان است.
عروس هلندی صدفی
در عروس هلندی صدفی پرهای بدن به رنگ خاکستری روشن بر روی زمینه سفید است و دارای سر زرد و گونه های نارنجی می باشد.
عروس هلندی گلباقالی
در این نژاد پرهای بدن به رنگ خاکستری روشن بر روی زمینه زرد است و دارای سر زرد و گونه های نارنجی می باشد.
عروس هلندی نژاد دارچینی
در گونه عروس هلندی دارچینی (سیانمون) رنگ پرهای بدن بسیار روشن و اغلب به رنگ قهوه ای روشن می باشد. سر به رنگ مایل به زرد و گونه ها به رنگ نارنجی می باشد.
عروس هلندی زرد کمرنگ (زعفرانی)
این نژاد از لحاظ ظاهری شباهت زیادی به نژاد صدفی دارد با این تفاوت که پرنده از خود صدایی تولید نمی کند.
عروس هلندی نژاد نقره ای
نژاد عروس هلندی نقره ای بسیار شبیه به نژاد خاکستری است به جزء اینکه بدن به رنگ سفید می باشد. ماده ها در این نژاد دارای گونه های کدر تری هستند.
عروس هلندی وایت فیس
نژاد عروس هلندی وایت فیس یا صورت سفید از لحاظ رنگ آمیزی پرها بسیار شبیه نژاد خاکستری است با این تفاوت که در نژاد وایت فیس فاقد گونه های نارنجی هستند. در نرهای وایت فیس سر به رنگ سفید است و در ماده ها به رنگ خاکستری و رنگ بدن می باشد.
در گونه صورت سفید معمولی (خاکستری) تعیین جنسیت به لحاظ تفاوت ظاهری بین دو جنس نر و ماده آسان است. نژاد وایت فیس (صورت سفید) خود شامل زیر گونه هایی می شود.
عروس هلندی وایت فیس مرواریدی
عروس هلندی صورت سفید مرواریدی دارای پرهای خاکستری بر روی زمینه سفید است در این نژاد نرها از سن ۶ ماهگی رنگ مرواریدی خود را از دست می دهند و و همانند وایت فیس معمولی خواهند شد و تنها ماده ها رنگ مرواریدی خود را بعد از ۶ ماهگی و در سن بلوغ حفظ خواهند کرد از این رو گفته می شود تقریباً ۹۶ درصد وایت فیس های مرواریدی ماده هستند.
آلبینو
رنگ آلبینو در عروس هلندی بسیار پرطرفدار و کمیاب است. در واقع عروس هلندی آلبینو خالص به عروس هلندی اطلاق می شود که حداقل والدین دو نسل قبل از آن آلبینو بوده باشند. از خصوصیات آلبینوی اصیل می توان به رنگ سفید یکدست بدن بدون حتی یک لک و رنگ دیگر و چشمانی به رنگ قرمز و پاهای صورتی رنگ می باشد، در صورتی که چشم قرمز نباشد و به رنگ دیگری باشد، آلبینو محسوب نمی شود.
شخصیت و خصوصیات رفتاری
عروسهای هلندی پرندگانی اجتماعی هستند. این پرندهها یا باید بهصورت جفت نگهداری شوند و یا نباید تنها باشند و نباید تمام طول روز در قفس نگهداری شوند. دلیلش هم همین اجتماعی بودن پرنده است. عروسهای هلندی میتوانند با صاحبشان هم ارتباط برقرار کنند. اگر به عروسهای هلندی توجه کنید رفتارهای خاصی از آنها میبینید. شما میتوانید متوجه شوید که آنها عصبانی یا خوشحال و شاد هستند یا خیر. برای این کار باید به حرکات بدن آنها توجه کنید.
تکان دادن دم
پرندهها همانند حیوانات دیگر دم خود را تکان میدهند. تکان دادن دم در آنها به معنی شادی و خوشحالی آنها است.
به سمت شما میآید
ممکن است که شما در نزدیکی پرنده باشید. اگر او به سمت شما آمد درحالی که سرش را بالا گرفته بود، این به این معنی است که او از بودن شما خوشحال است.
به صدای آنها گوش دهید
برای رفتارشناسی عروس هلندی گوش دادن به صدای آنها میتواند خیلی کمک کننده باشد. آنها به هنگام شادی صحبت میکنند، آواز میخوانند و سوت میزنند.
آنها به هنگام شادی رفتارهای دیگری نیز نشان میدهند. برای مثال تاج سرشان را بالا میبرند. ممکن است که بالهایشان را باز کنند و بال بزنند.
مردمکهای گشاد
اگر مردمکهای چشم عروس هلندی به طور ناگهانی بزرگ شود نشاندهندهی عصبانیت او است. اگر این نشانه را دیدید دست از کاری که دارید انجام میدهید بردارید. احتمالاً کار شما باعث عصبانیت پرنده شده است.
به سر و پرهای پرنده نگاه کنید. هنگامی که واقعاً عصبانی باشد ممکن است سرش را پایین بیندازد. در این حالت پرهایش را پف میدهد. پرهای دمش را باز میکند. ممکن است که در این حالت به سمت شما نیز بیاید. اینها علامت عصبانی بودن پرنده است.
وارونه
اگر وارونه آویزان شده است در این حالت، پرنده احتمالاً بالهایش را هم باز میکند. در رفتارشناسی عروس هلندی این نشانهی آن است که او میخواهد از قلمروی خودش دفاع کند.
ممکن است شما نزدیک قفس بروید و پرنده را در حالت وارونه مشاهده کنید. در این شرایط شما باید از قفس دور شوید و به قلمروی او نزدیک نشوید.
گاز گرفتن
اگر عروسهای هلندی بخواهند شما را گاز بگیرند به شما حمله میکنند. شما باید در این حالت آنها را تنها بگذارید. به صدای هیس توجه کنید، معمولاً این صدا با رفتارهای تهاجمی دیگر نیز همراه است. برای مثال پرنده به شما حمله میکند و صدای هیس هم میدهد. اگر صدای هیس را از عروس هلندی شنیدید باید او را تنها بگذارید.
جیغ زدن و فرار کردن عروس هلندی
عروس هلندی اگر احساس خطر کند فرار میکند. به هنگام فرار جیغ میزند. آنها اگر در حالت ترس در یک جا گیر افتاده باشند از خودشان دفاع میکنند و شما را نوک میزنند.
یک عروس هلندی هیچوقت گاز نمیگیرد مگر اینکه جایی گیر کرده باشد. اولین گزینهی آنها به هنگام ترسیدن فرار کردن است.
تاج برجسته با چشمان باز
در رفتارشناسی عروس هلندی این نشان دهندهی این است که پرنده شما متوجه و حواس جمع است. اگر پرنده شما تاجش را برجسته کرده و چشمانش را باز کرده این به معنای آن است که پرنده حواسش را جمع کرده است. ممکن است که این رفتار را در قبال یک صدا و یا غذادهی از جانب شما نشان دهد.
تکان دادن سر
تکان دادن سر به بالا و پایین و صدا دادن، این نشانه گرسنه بودن عروس هلندی است. اگر عروس هلندیها جوان باشند و غذا بخواهند این کار را انجام میدهند. سرشان را بالا و پایین میبرند و همزمان صدا میدهند.
نوک زدن به محیط اطراف
بعضی وقتها عروس هلندیها به محیط اطرافشان نوک میزنند. معمولاً نرها این کار را میکنند. آنها به قفس و چیزهای دیگر نوک میزنند. دلیل انجام این کار هنوز مشخص نیست؛ اما تئوریهایی دراینباره وجود دارد.
یک تئوری میگوید که عروسهای هلندی این کار را برای نشان دادن قلمروشان انجام میدهند. تئوری دیگری وجود دارد که میگوید عروسهای هلندی این کار را برای جلب توجه مادهها انجام میدهند.
پریدن عروسهای هلندی
عروسهای هلندی پریدن را برای جلب توجه انجام میدهند. برای جلب توجه حتی ممکن است که جیغ بکشند. آنها ممکن است که برای جلب توجه مادهها تاج سرشان را فر کوچکی بدهند. البته این کار میتواند برای دفاع از قلمرو نیز صورت بگیرد.
برای رفتارشناسی عروس هلندی به دم و بالهای آنها نگاه کنید آنها ممکن است برای جلب توجه مادهها دم خود را باز کنند. پرهای سر تاج و بالها را نیز باز کنند. امکان دارد که قدم بزنند و سوت هم بزنند.
البته ممکن است این رفتار نشانهای از دفاع از قلمروشان باشد. اگر این رفتار همراه با صدای هیس کردن پرنده بود این یعنی اینکه او از قلمرواش دفاع میکند. این رفتار نشانه این است که شما باید از قلمرو آنها دور شوید.
ساییدن نوک
ساییدن نوک میتواند نشاندهنده این باشد که پرنده خوابآلود است یا اینکه آرامش دارد. ساییدن نوک میتواند به این معنا باشد که پرنده میخواهد چرت بزند یا اینکه بخوابد.
نظریه دیگری نیز راجع به این کار وجود دارد. این نظریه میگوید که شاید پرنده برای کوتاه کردن نوک بالا و پایینش آنها را میساید.
خمیازه مبالغهآمیز
رفتار دیگری که ممکن است عروس هلندی از خود نشان بدهد خمیازه است. در این حالت پرنده نوکش را باز میکند. پرنده این کار را به طور مبالغهآمیزی انجام میدهد. این رفتار میتواند نشاندهنده این باشد که پرنده به اکسیژن بیشتری احتیاج دارد.
درواقع پرنده با این کار دارد گوشهایش را باز میکند یا اینکه دهانش را از آلرژیها و گرد و غبار پاک میکند. اگر این خمیازه همراه با تکان دادن سر بود آن را نادیده نگیرید. چراکه این میتواند نشانهای از عفونت سینوس باشد.
همچنین میتواند نشانهای از مشکلات تنفسی باشد. اگر پاهای پرنده گرم بود این بدین معناست که پرنده سالم و سرحال است. اگرپاهای پرنده سرد بود این یعنی پرنده ناراحت یا نگران است یا اینکه میتواند بیمار شده باشد.
لرزیدن
از بیشترین سؤالات راجع به رفتارشناسی عروس هلندی لرزیدن آنهاست. در یک عروس هلندی سالم لرزیدن یک رفتار کاملاً طبیعی است بسیاری از صاحبان پرندگان وقتی که پرنده را در حال لرزیدن میبینند این را غیرطبیعی قلمداد میکنند.
درحالیکه حقیقت این است که این رفتار طبیعی است. اگرچه یک لرزش خفیف طبیعی است اما همیشه لرزشها طبیعی نیستند. اگر این لرز ناشی از بیماری باشد بسیار بارزتر به چشم میآید. در این حالت به نظر میرسد که عروس هلندی بیحال است.
بالها افتاده و پرها را پف داده است. به فعل و انفعالات صاحبش پاسخ نمیدهد. دم پرنده بالا و پایین میرود. در این صورت پرنده باید به دامپزشکی برده شود.
این نشانهها معمولاً نشانه از یک عفونت باکتریایی یا بیماری هستند اگر پرنده به دامپزشک برده نشود امکان دارد که بمیرد.
بالا و پایین بردن دم
بعضی وقتها این نشانه بیماری عروس هلندی است. درواقع بعضی وقتهای عروس هلندی به هنگام بیماری دمشان را بالا و پایین میبرند. اگر شما این نشانه را دیدید باید پرنده را به دامپزشکی ببرید.
علائم دیگر بیماری
رفتارهای دیگری در رفتارشناسی عروس هلندی نیز وجود دارند که نشانهی بیماری پرنده است برای مثال اگر پرنده زیاد میخوابد، گاهی عطسه میکند، صدایش را از دست داده است، زیاد میخورد یا کم میخورد یا به طور ناگهانی آب زیاد مینوشد. اینها میتوانند از علائم بیماری پرنده باشند.
از علائم دیگر میتوان به موارد ذکرشده در ادامه مقاله اشاره کرد. اگر رنگ فضله و تعداد دفعات مدفوع کردن تغییر پیدا کرده است، باید او را به دامپزشک ببرید. بعضی رفتارهای دیگر نیز وجود دارند که نشان از بیماری هستند.
برای مثال کندن پرها میتواند نشانهای از بیماری پر و نوک باشد. کندن پرها میتواند نشانه بیحوصلگی نیز باشد.
تمیز کردن
عروسهای هلندی خودشان را تمیز میکنند. در این حالت انگار که آنها پرهایشان را شانه میزند. آنها برای این کار با نوکشان پرهایشان را تمیز میکند. درواقع بهداشت یک اصل بسیار مهم برای بسیاری از پرندگان است.
این تمیز کردن یک نوع رفتار اجتماعی نیز هست. در واقع قسمتهایی از پرنده وجود دارد که آنها نمیتوانند خودشان آن قسمتها را تمیز کنند. پرندههای دیگر به کمک آنها میآیند و پرهای آنها را تمیز میکنند. به طور مثال زیر نوک و زیر سر آنها.
پرت کردن اشیاء
اگر عروس هلندی شما از در قفس بودن حوصلهاش سر رفته باشد این کار را میکند. آنها شروع به پرت کردن اشیاء میکنند.
بالا بردن یک پا در پرها
ممکن است شما ببینید که عروس هلندی یک پایش را بالا میبرد و آن را در بین پرها مخفی میکند. در این صورت او در حال حفظ گرمای بدنش است. این رفتار کاملاً طبیعی است. پرنده با این کار گرمای بدنش را حفظ میکند.

تشخیص جنسیت عروس هلندی
تعیین جنسیت این پرنده برای کسانی که قصد خرید ، فروش و یا پرورش آن را دارند از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است . زمانی که میخواهید پرنده زیبا عروس هلندی را که از راسته طوطی های کاکل دار محسوب میشود پرورش دهید ، برای جوجه کشی و تکثیر نژاد آن می بایست جنس نر و ماده این طوطی را خریده و از تخم نطفه دار آن ها برای جوجه آوری استفاده کنید . در ادامه ما شما را با ترفند های شناسایی جنس این پرنده آشنا خواهیم کرد و روش های جوجه کشی از آن را برایتان معرفی خواهیم کرد .
تعیین جنسیت پرنده از روی مشخصات ظاهری
تقریباً پس از شش تا نه ماه، پوشش پر اصلی پرنده رشد میکند، با اختلافات مشخصشده بین دو جنس؛ پس عجولانه رفتار نکنید.
بررسی دم از نزدیک
مادههای بالغ (و همه نوجوانان) در زیر پرهای دم خود یک نشاندارند که دارای نوارهایی هستند که این نوارها اغلب نوارهای افقی متناوب به رنگهای:
- خاکستری
- سفید
- زرد
هستند، اما بعضی از مادهها روی زمینه خاکستری نقطه یا الگوی نامنظم دارند.
اگر هیچ موردی را مشاهده نکردید، پرنده را بالا نگهدارید تا دم آن در مقابل چراغی روشن قرار بگیرد و از نزدیک بررسی کنید. اگر هنوز هیچ نشانهای مشاهده نکردید، احتمالاً پرندهی شما یک نر است.
تعیین جنسیت عروس هلندی لوتینو لیمویی
پوشش پرهای این نژاد برای تعیین جنسیت عروس هلندی نژاد لوتینوی لیمویی، سفید است ولی پرهای قسمت سینه و قسمتی از دم به رنگ زرد روشن است.
این ترکیب رنگ برای تشخیص نر و ماده بودن عروس هلندی کارساز است.
مثلاً در جنس نر زردی دم پرنده بسیار روشن و زیادتر از ماده است. بهطوریکه خالهای سفید با آنها چنان ترکیبشده است که کمرنگتر دیده میشوند و بهسختی قابلتشخیص هستند. درحالیکه خالهای برجسته پرنده ماده در مقابل نور پررنگتر و محسوستر دیده میشوند.
تعیین جنسیت عروس هلندی لوتینو معمولی
اگر برای تعیین جنسیت نژاد لوتینو معمولی رنگ دم و خالهایی که بر روی آنها است را مدنظر قرار دهید، ممکن است با خطاهای زیادی مواجه شوید. از همین رو بهترین و دقیقترین روش تشخیص بررسی خالهایی است که بر روی جمجمههای آنها وجود دارد.
خالهای موجود در سر جوجه ماده بسیار ریز و مشخصتر است که در صورت ریزش هم همانند پرهای قبلی رشد خواهند کرد ولی در جنس ماده خالها بعد از اولین ریزش پر روشنتر میشوند.
فرم سینه
تعیین جنسیت عروس هلندی با دقت در فرم سینه این پرنده نیز قابلتشخیص است.
سینه عروس هلندی نر فاقد هرگونه فرورفتگی است و از گردن تا پاها کاملاً صاف است، درحالیکه فرم سینه پرنده ماده دارای فرورفتگی بوده که از گردن تا زیر پاهاست، بهطوریکه ناحیه سینه را به دو قسمت تقسیم کرده است.
روش تعیین جنسیت بر اساس تاج
باید بدانید که تعیین جنسیت عروس هلندی بر اساس تاج به این شکل است:
- نر: تاج بسیار بلند و یکدستی دارد که در یکجهت به سمت بالا کشیده شده است.
- ماده: تاج نسبتاً کوتاه، پراکنده و پهن ست.
مقایسه چهرهها
در نژادهای معمولی تعیین جنسیت عروس هلندی صورت نرها پرهای چشمگیرتری دارند، با لکههای نارنجی که در صورت معلوم میشوند. صورت مادهها دارای لکههای نارنجی روشنتر است.
در بعضی از نژادها، فقط نرها پس از پوستاندازی، صورتی زرد پیدا میکنند؛ درحالیکه مادهها صورت جوان و خاکستری یا قهوهای خود را حفظ میکنند.
شکل و فرم سر
گفته میشود در بیشتر عروسهای هلندی نر اندازه سر بزرگتر و مربعی تا مستطیل شکل است؛ ولی در پرنده ماده انحنا به سمت دایره بیشتر است.
تشخیص از روی شکل سر یکی از مشکلترین روشهای تشخیص جنسیت این پرنده است که نیاز به تجربه کافی دارد و باید سایر نشانهها را نیز همزمان در نظر گرفت.
روش تعیین جنسیت عروس هلندی بر اساس پاها
پاهای عروس هلندی نر:
- کشیده
- بلند
- باریکتر
- ناخنهای بسیار بلند
برخلاف پرنده نر، در تعیین جنسیت عروس هلندی پاهای ماده:
- پهن
- زمخت
- کوتاه
- ناخنهایش بهاندازه عروس نر بلند نیست.
تعیین جنسیت عروس هلندی بر اساس نحوه نشستن
تعیین جنسیت عروس هلندی زمانی که عروس نر بر روی میله قفس مینشیند، فرم پاهایش کاملاً صاف، راست و کشیده دیده میشود. درحالیکه بین پاهای عروس ماده کمی خمیدگی وجود دارد و زمانی که قصد نشستن بر روی میله قفس را داشته باشد، آنها را از همدیگر باز میکند.
البته این شرایط فیزیکی، در زمانی که آنها بر روی تخمهایشان مینشینند، ارتباط مستقیمی دارد.
رنگ صورت
رنگ صورت عروس هلندی ماده تیرهتر از جنس نر است و پرندهای که رنگ صورتش روشنتر باشد بهاحتمالزیاد نر است. با اینحال این مورد نیز روش دقیقی برای تعیین جنسیت عروس هلندی نیست.
روش تست لگن عروس ماده
عروس هلندی را بهآرامی در دست گرفته و او را به پشت بخوابانید بهطوریکه سر رو به پایین باشد. سپس دو انگشت شصت و اشاره را در مابین دو پاها فرو ببرید درصورتیکه انگشت شما در بین دوپاها فرو رفت (بین استخوان پاها و لگن)، در مادهها فاصله است.
اگر فاصله بود عروس ماده است در غیر این صورت عروس لوتینوی شما نر است.روش تعیین جنسیت عروس هلندی بر اساس صدا
بهطورکلی زمانی که عروس نر به سن بلوغ میرسد آوازها و صداهای جدید از خود تولید میکند بهخصوص بلبلی خواندن و ضرب زدن با نوک خود از آشکارترین ویژگی عروسهای نر است.
عروس ماده: عروس ماده زمانی که به سن بلوغ میرسد حنجرهاش تغییری نکرده بلکه با صدای بلندتری جیغ میکشد.
نکته: عروس هلندی که یاد میگیرد حرف بزند معمولاً یک نر است. فارغ از اینکه عباراتی را یاد بگیرند یا نگیرند، نرها تمایل به سر و صدای بیشتری دارند و زمان بیشتری را به سوت زدن میگذرانند، در حالی که مادهها ساکتتر هستند.
مقایسه پرها
عروسهای هلندی که با پرهای خاکستری دیده میشوند که در:
نرها: خاکستری تیره
مادهها: خاکستری روشن
اینیک روش حدودی برای تعیین جنسیت عروس هلندی است اما ممکن است به شما کمک کند.باید بدانید که بقیه نژادها بارنگهای دیگر بهندرت میتوان از این طریق جنسیت آنها را تشخیص داد.
نکته:
- در برخی نژادهای ماده در زیر بالهایشان لکههای زرد کوچکی دارند.
- در پرندههای مروارید که روی بدنهای غیر سفید نقطههای سفید دارند، نر پس از اولین پوستاندازی این مرواریدها را از دست میدهد، درحالیکه ماده آنها را نگه میدارد.
قرار دادن آینه در محل زندگی عروس هلندی
عروسهای هلندی نر بهاحتمالزیاد وقت زیادی را جلوی آینه میگذرانند، با نگاه کردن، تماس گرفتن یا مبهوت شدن در آینه.
اگر پرنده شما به سرعت واکنشش را به آینه از دست داد، بهاحتمالزیاد پرنده ماده است.
تشریفات خواستگاری!
رفتار این پرنده از نوع نرش که بهطور فعال سعی در جلب شریک زندگی خود دارد جالب است، اما بعضی اوقات حتی بدون وجود پرنده دیگری نیز این رفتارها را نشان میدهند:
- با صدای بلند منقار خود را به اشیا میزند تا توجه یک ماده را به خود جلب کند.
- حین سوت زدن یا ضربه زدن به اطراف، حرکات پرشی و یا فرورفتن سریع سر را انجام میدهد.
- نوکهای بال را از بدن بلند میکند و وقتی از پشت مشاهده میشود، شکل قلب ایجاد میشود.
آداب خواستگاری مادهها
مادهها معمولاً فعالیت کمتری دارند که منجر به پیوند یا جفت شدن میشود و معمولاً این رفتارها را نشان نمیدهد مگر اینکه یک نر در آن مکان حضورداشته باشد و این رفتارها را از خود نشان میدهد:
- یکجا بیسروصدا مینشیند و نگاه میکند، دمش را در هوا قرار میدهد.
- تلاش برای تغذیه پرنده نر که به او نزدیک شده یا سعی در نزدیک شدن به او را دارد.
بررسی تخم گذاری
تعجبآور نیست که فقط مادهها تخمگذاری میکنند. اگر تعداد پرنده هایتان زیاد است و میخواهید از شناسایی جنسیت مطمئن باشید، برای هر پرنده یک قفس و لانه جداگانه تهیه کنید.

نگهداری عروس هلندی
اگر تصمیم به نگهداری عروس هلندی گرفته اید، باید مکان مناسب برای این کار را فراهم کنید. مکان نگهداری از عروس هلندی، بسیار اهمیت دارد؛ زیرا این مکان، باید منبع آرامش و امنیت پرنده باشد. خصوصیات مکان نگهداری عروس هلندی تقریبا شبیه به محیط نگهداری قناری ها می باشد. برای انتخاب این مکان به نکات زیر توجه داشته باشید:
اولین کاری که بعد از خرید عروس هلندی باید انجام دهید، خرید یک قفس مناسب برای پرنده است. بهتر است قبل از آوردن عروس هلندی به خانه خود، محل زندگی او را مشخص کنید تا بعد از آمدن عروس هلندی، مجبور به جا به جایی متعدد او نشوید؛ زیرا در این صورت، عروس هلندی ممکن است استرس بگیرد.
در هنگام انتخاب قفس عروس هلندی توجه داشته باشید که قفس پرنده باید به اندازه ای بزرگ باشد تا او بتواند به راحتی در آن بال بزند و آزادی عمل داشته باشد. بهتر است قفسی بخرید که پرنده داخل آن بتواند پروازهای کوتاه را انجام دهد.
از آنجایی که عروس هلندی خیلی زود یاد می گیرد که درب قفس را باز کند، توصیه می کنیم قفسی بخرید که پرنده نتواند در آن را باز کند و از قفس خارج شود. درب ورودی قفس باید مانند قفس کاسکو ها به شکلی باشد که ظرف آب و دانه پرنده خیلی راحت از آن بیرون بیاید.
مکان نگهداری عروس هلندی نباید تاریک باشد. یعنی بهتر است کمی روشنایی به داخل قفس پرنده تابیده شود؛ زیرا اگر محیط تاریک باشد، پرنده با کوچکترین صدایی می ترسد و خود را به اطراف قفس می کوبد.
مکان نگهداری از عروس هلندی باید به دور از باد کولر و باد پنکه باشد. در نتیجه اگر قفس پرنده در کنار پنجره است، بهتر است درب پنجره را ببندید.
قفس پرنده نباید در معرض نور شدید خورشید قرار داشته باشد؛ زیرا نور و گرمای آفتاب، عروس هلندی را تلف می کند.
حداقل ارتفاع قفس این پرنده از زمین، یک متر است.
بهتر است قفس عروس هلندی را در هال یا پذیرایی خانه و جاهای شلوغ منزل خود قرار دهید تا ترس پرنده از انسانها بریزد.
بدترین مکان برای نگهداری عروس هلندی، آشپزخانه است؛ زیرا در این مکان، گازها و بوهای مختلف پخش می شود و ممکن است باعث ناراحتی پرنده ها شود.
مکان نگهداری عروس هلندی باید به گونه ای باشد که پرنده بتواند آزادانه پرواز کند.
دمای نگهداری از عروس هلندی
عروس هلندی، پرنده ای است که نژاد آن در طبیعت زندگی می کنند؛ در نتیجه هم در هوای سرد و هم در هوای گرم می توانند به راحتی به زندگی خود ادامه دهند. با توجه به شرایط دمای طبیعی محل زندگی عروس هلندی، باید دمای خانه را به درستی تنظیم کنید تا این پرنده اذیت نشود. بهترین بازه دما برای نگهداری از عروس هلندی، بین ۲۷ تا ۳۵ درجه سانتی گراد است. در تابستان و برای خنک نگه داشتن بدن پرنده، می توانید آنها را هر روز یا یک روز در میان استحمام کنید.
علاوه بر دمای محیط، رطوبت نیز یک عامل مهم در حیات و سالم ماندن عروس هلندی است. برای تامین رطوبت مورد نیاز عروس هلندی، می توانید از دستگاه بخور استفاده کنید یا یک پارچه خیس را روی قفس عروس هلندی بیندازید.
در فصل زمستان، به دلیل روشن بودن بخاری و دیگر وسایل گرمایشی، محیط خانه خشک می شود. برای برقراری رطوبت در زمستان، بهتر است یک کتری یا قابلمه را پر از آب کنید و آن را روی بخاری قرار دهید تا رطوبت در محیط به صورت متعادل حفظ شود.
تغذیه عروس هلندی
رژیم غذایی عروس هلندی، مخلوط دانه ها، سبزیجات تازه، میوه، جوانه ها و غلات سبوس دار است. بهتر است از رژیم غذایی متنوع برای آنها استفاده شود و غذای یکنواخت به آنها ندهید، از دادن غذای چرب به آنها بپرهیزید.
سبزیجات: جوانه، اسفناج، شلغم، برگ چغندر، خردل سبز، کلم بروکلی، گوجه فرنگی، هویج رنده شده، ذرت، کاسنی فرنگی، کلم پیچ، کدو تنبل، سیب زمینی شیرین، فلفل دلمه و فلفل تند.
میوه ها: انبه، طالبی، زردآلو، شلیل، هلو، سیب، موز، انگور، پرتقال، گیلاس .اطمینان حاصل کنید که عروس هلندی شما هیچ دانهای را از میوه نخورد، برخی از دانه ها بسیار خطرناک و برای پرنده سمی است .
جوانه غلات و حبوبات تازه تهیه شده: گندم، جو، نخود، عدس، ماش، برنج و ماکارونی بدون روغن و نمک.
پروتئین و گوشت: مقدار خوردن مرغ، ماهی و یا گوشت گاو، بسیار کم است و دیگر منابع پروتئین تخم مرغ آب پز ، ماست، پنیر و بادام زمینی پخته شده است.
تخمه آفتاب گردان، پسته، بادام، بادام زمینی و سایر دانه های روغنی تنها به منظور تشویق و ایجاد تنوع غذایی مصرف شود.
در بین میوه جات آووکادو سمی بوده و برای پرنده مجاز نیست.
مصرف شیرینی، شکلات، پفک، چیپس و سایر مواد خوراکی حاوی نمک و روغن ، کافئین، الکل، قند، برنج و نان زیاد، ادویه، سیر و پیاز، ریواس، گچ دیوارها و برگ گیاهان زینتی ممنوع است.
تولید مثل عروس هلندی
عروس هلندی در نه ماهگی بالغ می شود. این پرنده در سن ۹ تا ۱۲ ماهگی قادر به تولید مثل می باشد ولی بلوغ کامل جنسی آن در سن ۱۵ تا ۱۸ ماهگی حاصل می گردد. پرنده ماده بعد از جفت گیری در حدود ۵ تا ۶ تخم میگذارد و جوجه ها بعد از ۱۸ تا ۲۰ روز از تخم بیرون می آیند.
اولین کار پرورش دهنده باید انتخاب جفتهای مناسب برای تکثیر و زاد و ولد باشد. این امر می تواند از بروز بسیاری از مشکلات بعدی جلوگیری نماید. بهترین زمان برای خرید جوجه ها سن ۳ تا ۶ ماهگی می باشد. اولین پر ریزی عروس هلندی در سن شش تا هفت ماهگی روی میدهد و پس از درآمدن پرهای دایمی پرنده می توان از روی صفات ظاهری و آواز خواندن، پرنده نر و ماده را تفریق نمود. پرنده های انتخابی برای جفت انداختن نباید با همدیگر قرابت خونی داشته باشند، زیرا که این امر می تواند منجر به بروز بیماری های وراثتی گردد.